<今回の英語リスニング練習>
今回は、”How To Chop An Onion”です。
動画と同じ行動をするには、onionやknifeなどが必要になります。これらの道具をそろえることができない場合は、パントマイム的に体を動かしてください。あたかも目の前に、onionやknifeがあるようにです。
●0:20から”How To Chop An Onion”の動作が始ります。下のスクリプトも、そこからのものになります。
●下記スクリプト中のTOP TIPは体を動かす行動ではありません。
●最初からスクリプトは見ないでください。あくまで確認として使うようにしてくださいね。
●よく使われる動詞は赤色、名詞は青色、副詞は紫色にしておきました。皆さんが、恐らく知っているだろうという単語は除きました。
<当サイトのリスニング練習法>
いたってシンプルです。動画のまねをするだけです。今回の場合ですと、下の動画を見ながら同じように”How To Chop An Onion”を行うだけです。2,3回で結構です。同じ動画を何度もするより、いろいろな動画を数多く行うように心がけてください。
日本語訳は、一切ありません。なぜなら、英語の意味が分からなくても、ある程度動画で理解することができるからです。
この方法は、体を使うことで右脳に働きかけるので、第二言語の習得にはとても効果があります。
これまで我々が行ってきた、”英文を日本語に訳す”、”先生の後について英語を発音する”、”英語を暗記する”などは、左脳を使うため習う側にストレスを与えてしまいます。そのため、第二言語の習得が遅れると言われています。
<今回の動画>
Cooking Tips & Techniques: How To Chop An Onion
<スクリプト 0:20~>
Step 2:Top & Tail
Place your onion on a chopping board, take a sharp knife and cut the shoot off the top and the root from the bottom.
TOP TIP: To stop yourself from crying when chopping an onion, try wearing swimming goggles. This stops the scent inducing gases from the onion from coming into contact with your eye.
Step 3:Peel
Remove the dry outer skin, then peel the paper under skin away with your fingers.
Step 4:Cut down
Put the onion, root side down on the chopping board. Hold it steady with one hand and with your other slice finely cut across the onion. Do not cut all the way down. Leave about a centimeter at the bottom. The slices need to be held together at this stage.
Step 5:Turn and Cut
Turn the onion on to its side. Grip it carefully holding all the slices together then slice across the onion again. Finely diced pieces will fall away as you do this. Keep going until you reach the unsliced end. You can chop up the remaining centimeter of the onion; use it in stock, sandwiches, also right away.
TOP TIP: To get rid of any onion smells on your hand rub your fingers over some stainless steel. This really works. Done.