<今回の英語リスニング・レッスン>
●今回は、”How To Julienne”です。Julienneの意味は、動画を見て推測してみてください。
●野菜や道具を用意できない場合は、パントマイム的に必ず体を動かしてください。
●動画の21秒から体を動かすシーンが始まります。下のスクリプトも、そこからのものになります。
●最初からスクリプトは見ないでください。あくまで確認として使うようにしてくださいね。
●よく使われる動詞は赤色、名詞は青色、形容詞は紫色にしておきました。皆さんが、恐らく知っているだろうという単語は除きました。
<当サイトのリスニング練習法>
いたってシンプルです。動画のまねをするだけです。下記の動画を見ながら、同じように体を動かすだけです。2,3回で結構です。同じ動画を何度もするより、いろいろな動画を数多く行うように心がけてください。
日本語訳は、一切ありません。なぜなら、英語の意味が分からなくても、ある程度動画で理解することができるからです。
この方法は、体を使うことで右脳に働きかけるので、第二言語の習得にはとても効果があります。
これまで我々が行ってきた、”英文を日本語に訳す”、”先生の後について英語を発音する”、”英語を暗記する”などは、左脳を使うため習う側にストレスを与えてしまいます。そのため、第二言語の習得が遅れると言われています。
<今回のリスニング動画>
<スクリプト>
Step 1.
Wash and peel the vegetable, if necessary.
Step 2.
Grasp the knife in your dominant hand, holding the handle close to the blade with three fingers: your middle, ring, and pinkie. Curl your forefinger around one side of the blade while holding your thumb on the opposite side.
Step 3.
With your non-knife-wielding hand, hold the vegetable firmly on the cutting board close to the area you will cut.
Curl your fingers so that the tips are firmly planted on the vegetable and the knuckles point outward. In the food world, this is called the ‘claw grip’.
Step 4.
Cut off the ends of the vegetable.
Step 5.
Determine the length of julienne your recipe calls for. 2 inches or smaller is the standard and cut the vegetable crosswise into sections of that length.
Step 6.
Cut off the sides of one section. It should now resemble a block with 4 long flat surfaces—this will make it easier to cut uniform pieces.
Keep the point of the knife on the board and use a steady rocking motion to slice—not saw—the vegetable with the full length of the blade.
Step 7.
Cut the sections lengthwise into uniform slabs 1/16 of an inch thick.
Try to hold the sections together evenly—it makes for a neater cut.
Step 8.
Stack the slabs on top of each other and—again holding them evenly—cut them lengthwise into sticks that are 1/16 of an inch wide.